EN

Susanna Jablonski & Santiago Mostyn

Vremea zilei de mâine
2023
Panou cu LED-uri programate, aluminiu, 300 cm
Locație: Bastionul Maria Theresia

Vremea de mâine este un ecran LED circular, programat să afișeze o imagine animată, în direct, a vremii din ziua următoare în orașul Timișoara. Un modul computerizat încorporat va declanșa animațiile vizuale (ploaie, parțial înnorat, ceață etc.) pe baza datelor primite de la o prognoză meteo online. 

Lucrarea este un semnal sau un indicator al timpului viitor și al încrederii pe care o acordăm predicțiilor referitoare la ce aduce ziua de mâine — fie că e vorba de schimbări climatice, fie de schimbări culturale sau tulburări politice. Montat pe acoperișul unei clădiri, cu cerul ca fundal, instalația ne amintește de schimbările uneori drastice, alteori banale care ne așteaptă. 

Tomorrow's Weather este o sculptură și o lucrare cu lumină, o reflecție asupra schimbărilor istorice, dar și a speranței, a optimismului pe care le investim de fapt în speculații științifice, nu foarte  diferite de globul de cristal al ghicitoarei de pe timpuri. 

Tomorrow's Weather va fi ridicată, ca o instalație temporară, la echinocțiul de primăvară din 20 martie 2023.

 

Umdrehen
2022
video 4K, 15 min
Location: Bastion Maria Theresia

Noul film al Susannei Jablonski și al lui Santiago Mostyn examinează rolul imaginii în relație cu istoria, analizând îndeaproape modul în care imaginile violente ale istoriei ne pot modela înțelegerea prezentului. Umdrehen juxtapune bucăți de material audio extrase din mărturia, din 1981, unui sergent de navă german, Reinhard Wiener – care a filmat parțial uciderea în masă a locuitorilor evrei din Liepaja, Letonia, în vara anului 1941 — cu imagini  din 2021, înregistrate de Jablonski și Mostyn la locul masacrului. Camera de filmat a artiștilor se mișcă prin peisaj ca răspuns la descrierea lui Wiener, la ceea ce a văzut el în acea zi, ducându-l pe privitor în același peisaj împădurit, de coastă, și, în final, în șanțul în care s-au produs atrocitățile. Caracterizate ca un trofeu din timpul războiului, filmările de arhivă ale lui Wiener au circulat ulterior ca dovadă în procesele Holocaustului și ca material pentru filme documentare și lungmetraje, dar nu sunt prezentate în mod deliberat aici. 

Lucrarea artiștilor pune la îndoială rolul camerei de filmat în descrierea istoriei, punând sub semnul întrebării modul în care evenimentele istorice lasă urme asupra locului în care s-au desfășurat și cum se poate aborda, repovesti sau reprezenta un eveniment oribil, fără reproducerea atrocităților comise.

 

Bio
Susanna Jablonski este o artistă ale cărei preocupări se manifestă în sfera sculpturii, a video-ului și a compoziției sonoră. Combinând sculpturi foarte bine lucrate cu obiecte vernaculare într-o arhitectură de instalație imersivă, lucrările lui Jablonski investighează valoarea ontologică a materialelor, evenimentelor și corpurilor — cum se mențin sau se dezintegrează și cum semnifică ele locul și timpul în care se află. 

Santiago Mostyn este un artist a cărui practică pune accentul pe încurcături narative, în căutarea unor noi înțelegeri ale locurilor, atât în sens cultural, cât și psihic. Santiago este interesat de mult timp de interacțiunea dintre muzică, narațiune și sinele întrupat, lucrările sale manifestându-se sub formă de filme, expoziții și proiecte curatoriale.