EN

Hiwa K

Ca un băiat bun, bun, bun, bun, bun
2023
Instalație video multicanal
13:27min, 36:26min, 07:58min
Locație: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”

În acest proiect, Hiwa K leagă trei clădiri cu o frânghie de 1.400 m în orașul său natal, Sulaymaniyah. Casa în care a locuit în copilărie, în anii '80, școala pe care a frecventat-o între 1983 și 1989 și închisoarea în care se aflau oponenții regimului politic irakian.

Din întâmplare, cele trei clădiri se află la exact aceeași distanță una de cealaltă, creând, astfel, un triunghi al puterii.

 

Bio
Hiwa K s-a născut în Kurdistan, nordul Irakului, în 1975. Studiile sale informale din orașul natal Sulaymaniyah s-au axat pe literatura și filosofia europeană, din cărțile disponibile traduse în arabă. După ce s-a mutat în Europa, în 2002, Hiwa K a studiat muzica, fiind elev al maestrului de flamenco Paco Peña la Rotterdam. Ulterior, s-a stabilit în Germania. Lucrările sale evadează din estetica normativă, oferind posibilitatea unei alte vibrații grație formelor vernaculare, istoriilor orale, diverselor moduri de întâlnire sau situațiilor politice. Repertoriul său este format din povești spuse de membri ai familiei și prieteni, situații de viață, precum și din forme cotidiene de narațiune, care apar din pragmatism și necesitate. Artistul critică în permanență sistemul de educație artistică și profesionalizarea practicii artistice, precum și mitul artistului individual. Multe dintre lucrările sale au o puternică dimensiune colectivă și participativă și exprimă conceptul de obținere a cunoștințelor din experiența de zi cu zi, mai degrabă decât din doctrină.

Hiwa K a participat la diverse expoziții de grup, precum: Manifesta 7, Trient, La Triennale, Intense Proximity, Paris, „Edgware Road Project” la Serpentine Gallery, Londra, Bienala de la Veneția și Documenta 14, Kassel/Atena. O selecție de expoziții personale recente include New Museum, New York, S.M.A.K., Ghent, Kunstverein Hannover, Jameel Arts Center Dubai, Museum Abteiberg și Powerplant Toronto. În 2016 a primit Premiul Arnold Bode și Premiul pentru Artă Schering Stiftung. Proiectul său „Chicago Boys” este găzduit în permanență de instituții internaționale.