EN

Zhanna Kadyrova

Palianytsia
2022
Piatră
Locație: Comenduirea Garnizoanei

„Palianytsia” înseamnă pâine. Semnificația clasică a acestui cuvânt este o pâine de grâu rotundă de dimensiuni mari, coaptă în cuptor.

La începutul războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, cuvântul palianytsia a devenit un simbol fiindcă ocupanții ruși sunt incapabili să-l pronunțe corect. A devenit un semn distinctiv, deosebind fără echivoc prietenii de dușmani.

Pe lângă trupele convenționale, Rusia a trimis, înainte de invazie, grupuri de sabotori în orașele ucrainene. Sarcina sabotorilor era de a spiona și de a-i informa pe ruși unde sunt staționate forțele armate ucrainene și unde sunt amplasate punctele de control și facilitățile de infrastructură. De asemenea, sabotorii au lăsat semne de identificare pentru a ajuta forțele aeriene să se orienteze. Acești oameni se deplasau prin orașe în haine civile, neînarmați.

„Proiectul a fost inspirat de regiunea Transcarpatia, în care locuiesc acum împreună cu coautorul lucrării, Denis Ruban. Când a început a doua săptămână de război, întreaga noastră familie a fost nevoită să părăsească orașul natal, Kiev. Mama, sora și mătușa mea sunt acum în Germania, însă noi continuăm să trăim aici și sperăm să ne întoarcem acasă. Satele de aici sunt protejate de Munții Carpați și există multe râuri de munte; apele lor curg repede și lustruiesc pietrele. Aici nu există situri strategice, cum ar fi aerodromuri, baze militare și depozite de arme, așa că ne considerăm în siguranță, chiar dacă uneori se aud sirenele de alarmă aeriană. 

La sosire, ne-am cazat la un hotel supraaglomerat și scump, din centrul districtului. Încercând să ne găsim un loc al nostru, ne-am plimbat mult prin zonă, și așa am observat pietrele de râu. Am început să le privim mai atent și pur și simplu ne-a venit o idee. Nu mai era timp pentru distanțare și analiză, ci resimțeam o nevoie acută de a face ceva, de a fi util! În prezent, în vestul Ucrainei există aproximativ 6,5 milioane de persoane strămutate, așa că a fost incredibil de dificil să găsim un loc, mai ales unul cu un atelier.

În a cincea zi de căutări, am reușit! Am descoperit o casă individuală fără utilități, nici măcar cu electricitate, pentru că un copac a căzut acum șapte ani și a rupt firele de tensiune. Împreună cu proprietarii, am început să organizăm totul de la zero. Acum avem electricitate, internet, un frigider și un cuptor cu microunde, lemne de foc pentru gătit și încălzit casa și apă dintr-un puț. Și, ce mai important, putem lucra. Faptul că putem dezvolta acest proiect ne ajută să ne păstrăm sănătatea mintală, fiindcă simțim că facem tot ce ne stă în putință pentru țară. Donăm 100% din banii pe care îi primim pentru aceste lucrări de artă organizațiilor de voluntari și prietenilor care au rămas în Kiev și s-au alăturat forțelor de apărare teritorială de acolo.

În primele două săptămâni ale războiului mi s-a părut că arta este un vis, că toți cei douăzeci de ani de viață profesională erau doar ceva ce văzusem în somn, că arta era absolut neputincioasă în fața nemiloasei mașinării militare care distrugea orașe pașnice și vieți omenești. Acum nu mai cred asta: simt că fiecare gest artistic ne face vizibili și ne face vocile auzite! 

Vă mulțumim pentru sprijinul și solidaritatea voastră cu poporul ucrainean!” (Zhanna Kadyrova)

 

Bio
Zhanna Kadyrova s-a născut la Brovary, în regiunea Kiev, Ucraina, unde locuiește și lucrează în prezent. Este membră a grupului "R.E.P." (Revolution Experimental Space).

După ce a absolvit Școala de Artă de Stat Taras Shevchenko în 1999, a primit Premiul Kazimir Malevici Artist și Marele Premiu al Kiev Sculpture Project (ambele în 2012). A primit Premiul Special (2011), Marele Premiu (2013) și Premiul Special - Future Generation International (2014), toate acordate de PinchukArtCentre. 

Cele mai recente proiecte ale sale sunt toate site specific, inclusiv o instalație în aer liber în Munții Semmering (Austria), o intervenție în diverse locuri și o sculptură permanentă în satul Tolfa (Italia) și un proiect sculptural pentru Shanghai Jing'an International Sculpture Project (JISP) (China). 

A participat la numeroase expoziții internaționale, precum Bienala de Artă de la Veneția - edițiile a 58-a și a 56-a (în proiecte internaționale) și a 55-a (în pavilionul ucrainean), Bienala de la Kiev din 2017 și "CrackUpCrackDown", cea de-a 33-a Bienală de Artă Grafică din Ljubljana, Slovenia.

Lucrările sale au fost expuse la nivel național și internațional, la: Centre Pompidou, Palais Tokyo și Kunsthalle Mulhouse (Franța); Kunstraum Innsbruck (Austria); Ludwig Museum, Budapesta (Ungaria); Museum of Modern Art și Uyazdovski Castle, Varșovia (Polonia); Spinnerei Leipzig, Badischer Kunstverein, Karlsruhe; DAAD, Zimmerstrabe, Berlin (Germania); Uniunea Națională a Arhitecților și Inginerilor Constructori din Cuba, Havana (Cuba); Muzeul Sara Hilden, Tampere (Finlanda); Centrul Municipal de Artă din Liov, Muzeul Național de Artă al Ucrainei și PinchukArtCentre, Kiev (Ucraina). 

Încă de la începutul practicii sale, Kadyrova a abordat discipline precum sculptura, fotografia, video și performance-ul, cu un accent important pe locul și spațiul de expunere. În lucrările sale, problema contextului apare pentru a dezvălui ritmul Istoriei în mișcare - cel al unei lumi ale cărei multiple straturi dispar în spatele iminenței lor. Deturnând adesea canoanele estetice ale idealului socialist încă prezent în patrimoniul Ucrainei contemporane, perspectiva Zhannei Kadyrova este parțial influențată de valorile plastice și simbolice ale materialelor construcțiilor urbane. Astfel, ceramica, sticla, piatra și betonul intră în lumina reflectoarelor în lucrările sale.

Zhanna Kadyrova este reprezentată de GALLERIA CONTINUA San Gimignano, Beijing, Les Moulins, Habana, Roma, Sao Paulo, Paris, și ZAHORIAN & VAN ESPEN Bratislava / Praga.