EN

Marinella Senatore

Forme de protest: memorie și celebrare
2023
Broderie pe catifea
3 steaguri: 150 x 90 cm fiecare; 2 steaguri: 100 x 70 cm fiecare
Drepturile aparțin artistei și Mazzoleni, Londra-Torino
Locație: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”

Seria Forme de protest este formată din cinci steaguri brodate, produse pentru expoziția Chronic Desire - Sete Cronică, care recuperează atât tehnica cusutului artizanal, cât și tradiția solemnă a drapelului în parade și procesiuni sacre. Pe aceste steaguri se adaugă elemente populare, figuri și sloganuri care fac aluzie la lupta pentru drepturile civile, în termeni de celebrare. Seria vorbește despre moștenirea acțiunilor de protest din Europa, care utilizează limbaje foarte apropiate de performance și de artele vizuale, dar care există în țesătura socială a străzilor. Frazele brodate pe steaguri celebrează diferite mișcări de nesupunere civilă, de la inițiative conduse de studenți la cele privind daunele aduse mediului de-a lungul ultimului secol. 

 

Bio
Marinella Senatore este o artistă multidisciplinară, cu pregătire în muzică, arte plastice și cinematografie. Practica sa este caracterizată de o puternică dimensiune colectivă și participativă. Munca sa combină cercetarea estetică cu puterea transformatoare a angajamentului social.

Lucrările și spectacolele lui Senatore au fost comandate și expuse de instituții italiene și internaționale, printre care: Palais de Tokyo, Paris; High Line, New York; Queens Museum, New York; Centre Pompidou Paris; Kunsthaus Zürich; MAXXI; Museum of Contemporary Art of Chicago; Berlinische Galerie; Fondazione Sandretto Re Rebaudengo; Serpentine Gallery; Museo Madre; Musée d'art contemporain de Montréal; Palazzo Grassi; Moderna Museet. Artistul a participat la următoarele bienale de artă contemporană: Bienala de la São Paulo; Bienala de la Veneția; Bienala de la Lyon; Bienala de la Salonic; Bienala de la Liverpool; Bienala de la Atena; Bienala de la Havana; Bienala de la Göteborg; Bienala de la Cuenca; Bienala de la Pune; Bienala din Tirolul de Sud; Bienala de la Bangkok; și Manifesta12, Palermo. Printre proiectele viitoare se numără expoziții personale la: Museum Villa Stuck, München; Museum der Moderne, Salzburg; Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam și CCA, Tel Aviv.

Marinella Senatore trăiește la Londra și Roma.