EN

Dan Perjovschi

Insert
2023
Publicații diverse, tramvai local, avizier muzeu
Locații: Comenduirea Garnizoanei, spațiu public (intervenție pe un tramvai în circulație), Muzeul Național de Artă Timișoara — intrarea angajaților de pe strada Mercy

Insert este o infiltrare in process în media tipărită, reviste de artă, de cultură sau reviste care încă mai păstrează un interes pentru artele vizuale („Revista 22”, „Observator cultural”, „IDEA”, „Etaj”, „Propagarta”, „Orizont”, „Timpul”, „Scena”, „Banatul Azi”, „Capital cultural”), distribuite în București, Iași, Timișoara, Sibiu. Insert reprezintă, în același timp, o modestă formă de susținere a presei tipărite și un portal de comunicare pentru expoziția de grup Chronic Desire - Sete cronică. Inserturile vor fi publicate înainte și în timpul expoziției.

A doua parte din proiect, tot în spațiul public, este un tramvai desenat (revoluție, libertate, multiculturalitate, comunitate), care va circula în Timișoara pe parcursul anului 2023, pe liniile 1, 2 și 6, ce leagă punctele importante ale orașului, inclusiv spațiile expoziționale din Piața Libertății și Piața Traian.3

A treia parte este un avizier stradal al Muzeului Național de Artă Timișoara — intrarea angajaților, de pe strada Mercy —, care rememorează prezența artistului prin proiecte anterioare în spații neconvenționale din muzeu.

 

Bio
Dan Perjovschi desenează critic, cu umor, direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea, comentând politic, social și cultural cotidianul societății globale. Desenele lui alb-negru sunt de fapt editoriale vizuale. 

A avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykjavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven, Ludwig Cologne, Nasher Duke University sau Kiasma Helsinki și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varșovia, MCBA Lausanne sau MOT Tokyo. 

A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă Istanbul, Veneția, São Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta. 

A primit premiul George Maciunas în 2004, premiul ECF Principesa Margriet, Amsterdam 2012 (cu Lia Perjovschi) și premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg în 2016.

Perjovschi este laureatul Fundației pentru Drepturile Omului „Gheorghe Ursu”, 1999, și al Galei Societății Civile CERE, 2016.

Din 2010 derulează la Sibiu proiectul de artă în spațiul public Ziarul Orizontal.