EN

Ana Kun & Noemi Hügel

(...) îmi taie pofta / (...) spoils my appetite
2023
Instalație cu farfurii aurite și mâncare

Cu participarea: Iryna Chykaliuk, Mariia Kovalova, Elisabeta Belu, Elisabeta Grăvilă, Gheorghe Grăvilă, Isis Montagud Varillon, Ramona Ghiniță, Silvia Moldovan, Larisa Constantin, Ciprian Ioțu, Gina Larion, Melinda Erdei, Dragoș Dubină, Ni Putu Ayu Febriyanti (Montez), Mircea Volar, Nati Volar, Fateh Ajam Oghli, Robert Băjenaru, Ioan Bebeșelea, Harun Morrison.

Farfuriile sunt produse ceramice HORECA realizate de Apulum, Alba-Iulia, și aurite la Gruni, Timișoara. Mobilierul este împrumutat de OAR Timiș și FABER.

Locație: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”

(...) îmi taie pofta / (...) spoils my appetite este o esențializare și amplificare a vocilor a 20 de persoane ce trăiesc și muncesc în Timișoara, prin mesaje despre ce le taie pofta de mâncare și hrana care le asigură confortul necesar conversației. Mesajele seriale sunt vizibile în textul scris de Kun pe farfurie (persoana citată este menționată pe spate). Gustarea pregătită pentru public este versiunea scurtă a unui meniu vegan, conceput de bucătăreasa Noemi Hügel astfel încât trezească amintiri și să stimuleze o conversație pe teme politice.

Instalația, atât seria de farfurii, cât și meniul, se bazează pe o serie de 21 de interviuri remunerate, cu persoane din Ucraina, Siria, Indonezia, Spania, Anglia și România, care locuiesc, temporar sau definitiv, în Timișoara. O parte din întrebările folosite: În copilăria ta, cine gătea? Ce se gătea în timpul săptămânii, în perioade de precaritate sau post? Ce se vorbea la masă? Ce gătești acum pentru a-ți aminti? Ce-ți strică pofta de mâncare acum? Cum ai completa expresia (...) îmi taie pofta / (...) spoils my appetite? Mesajele au fost reproduse ad litteram, cu aur, pe 21 de farfurii adânci, în limbile preferate. Farfuriile le vor fi dăruite persoanelor intervievate, la finalul expoziției.

Meniul vegan este un numitor comun ce armonizează fragmente din memoria culinară a fiecărei persoane intervievate, din care publicul poate gusta o mostră pe tot parcursul expoziției. Alegerile făcute în acest proiect au nenumărate implicații: când și cu cine ne simțim confortabil să discutăm despre ce ne deranjează, cine dorește să discute politică, ce înseamnă o memorie a gustului, cât de locale/universale sunt obiceiurile de luat masa, cum s-a schimbat accesul la mâncare, ce presupune menținerea dialogului deschis, care sunt efectele monoculturilor agricole și ale gospodăriilor individuale asupra hranei, cum se simțea/simte precaritatea în urban și rural, cine face munca invizibilă în gospodărie, bucătărie și în domeniul artei, dar și ce înseamnă multiculturalitatea în Timișoara de azi. Unele sunt de ordin practic: cum alegem persoanele pentru interviuri, cine produce farfuriile și ingredientele, cum echilibrăm confortul mesei cu disconfortul discuției, de ce un meniu vegan, care este disponibilitatea ingredientelor, cum preparăm mâncarea incluzivă și hrănitoare, cui aparțin farfuriile etc. 

Această instalație creează o situație confortabilă care permite discuții pe teme politice.

 

Bio

Noemi Hügel (n. 1985) este bucătăreasă. Gătește rețete uneori inventate, alteori nu, întotdeauna luând în considerare anotimpul. Piața nu e departe nici de bucătăria ei, nici de mâncarea pe care o prepară. Este pasionată de prăjituri și pătrunjel (și de aliterații). A absolvit facultatea de litere, cu un masterat în creative writting, studii care acum o ajută să abordeze gătitul atât jucăuș, cât și temeinic, făcând liste de cumpărături epopeice. Din 2017, gătește la Ambasada și se bucură să-i hrănească și să-i surprindă pe cei din jurul ei.

 Ana Kun (n. 1981) este artistă vizuală. Membră a două colective, este 1/3 din Balamuc și ¼ din Zephyr. A absolvit facultatea de arte vizuale și un masterat în creative writing. În ultimii ani e tot mai interesată de istoria locală în context colonial, de munca invizibilă din domeniul artei și de dezvoltarea unei practici fundamentate pe colaborări interdisciplinare ce produc rezultate relevante social. Colaborarea cu Noemi Hügel se bazează pe o prietenie îndelungată și pe pasiunea comună pentru hrană și politică.