EN

Alexa Szekeres

când or plecat urieșii…
2023
Sculptură din metal, sunet
Locație: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”

 Lucrarea intitulată Când or plecat urieșii documentează peisajul antropic din Valea Jiului, ca urmare a practicilor extractive extinse desfășurate în zonă. Sculptura este o reconstrucție spațială a metodelor extractive utilizate în ultimul și cel mai dăunător episod minier din Valea Jiului. Între ruină și monument, instalația plasează vizitatorul în interiorul unui fragment abstractizat al unei mine, confruntându-l cu trauma umană, dar și geologică a trecutului nostru extractiv și cu diferitele scări temporale la care se desfășoară. Peisajul sonor al instalației imaginează degradarea solului care își găsește încet locul, creând, în același timp, un mediu confuz. 

Elementul narativ al lucrării constă în trei povești para-ficționale, plasate într-un viitor post-industrial în care toate amintirile trecutului industrial extractiv au fost de mult uitate. O femeie în vârstă, din comunitatea Momârlani, singura comunitate din regiune, poate fi auzită spunând povești înfiorătoare despre uriașii care au trăit cândva, alături de oameni, în vale. Miturile despre uriași sunt mereu prezente în folclorul românesc și au fost adesea folosite pentru a explica formațiunile geologice, multe dintre ele apărute ca urmare a intervenției umane. Pe un ton anacronic, narațiunea face referire la fenomenul de disoluție a orașelor, care poate fi observat astăzi în întreaga vale din cauza închiderii minelor. Aceste relatări fictive invită vizitatorii să-și suspende neîncrederea și, în același timp, să cartografieze peisajul remodelat de uriașul corp industrial. 

Când or plecat urieșii este o examinare critică a relației noastre cu propriul trecut extractiv, luând în considerare moștenirea violenței umane și geologice.

 

Bio
Alexa creează între artă și arhitectură, bazându-se pe spațiu ca element central. Trăiește între Berlin și București, lucrând în diferite medii. Practica sa pune în discuție procesele geologice și culturale de extracție și modalitățile performative de conservare a cunoștințelor. Educată formal ca arhitect, Alexa a dezvoltat o fascinație critică pentru protocoalele subiacente de creare a spațiului, care, în practica sa artistică, se manifestă ca medii opace, cu o calitate arhitecturală conceptuală.

În perioada studiilor sale postuniversitare la Royal College of Art, a început să dezvolte o serie de cercetări, aflate în curs de desfășurare, intitulate Ghosts in the Landscape (Fantome în peisaj), bazate pe conceptele de patrimoniu și de memorie a corpurilor absente, precum și pe rolul ruinelor și al monumentelor în societatea contemporană. Lucrarea When the giants left, expusă sub titlul Part of Chronic Hunger — Sete cronică, face parte din același corpus de lucrări.

Alexa este, de asemenea, implicată într-o cercetare experimentală alături de Remi Kuforiji, care explorează erorile de traducere între inteligența umană și cea artificială și posibila lor instrumentalizare în destabilizarea practicilor de arhivare. Recent, în cadrul bienalei INDEX din Braga, duo-ul a dezvoltat două mașini de arhivare inerent eronate pentru a trăi în arhiva Diamang — o resursă fotografică extinsă care ilustrează relația colonială și postcolonială a extracției de diamante dintre Portugalia și Angola.

Instalația Când or plecat urieșii va fi activată pe data de 18 februarie, printr-un performance sonor susținut de Miruna Boruzescu/Borusiade. 

Miruna Boruzescu, alias Borusiade, a început să facă muzică în 2002, fiind, la acea vreme, unul dintre primii DJ de sex feminin pe scenele cluburilor alternative. Absolventă de regie de film la UNATC București și fascinată de sunetele electronice brute, Borusiade a combinat pregătirea sa profesională cu pasiunea în producția sa muzicală.

Stabilită la Berlin, după ce a fost implicată diverse proiecte muzicale, Miruna și-a

cristalizat, cu timpul,  un sound propriu, adesea întunecat, cu linii de bas profunde, și teme melodice obsesive. După succesul primului său disc, „Jeopardy”, lansat la casa de discuri centrată pe colaborări internaționale a lui Matiaș Aguayo Cómeme, în 2016, albumul „Feelings Of Entropy” i-a apărut, în același an, sub marca franceză Correspondant.

Au urmat: „Promises/Infatuation”, la label-ul american Cititrax, „Their Specters”, la Unterton, sub-diviziune a renumitei case de discuri Ostgut Ton din Berlin, „Misfits Of Broken Dreams”, la casa de discuri olandeză Pinkman Records. Între timp, artista are deja la activ două LP-uri: „A Body”, lansat la Cómeme în 2018, și „Fortunate Isolation”, lansat în 2020 la casa de discuri americană Dark Entries. În 2021 i-a apărut EP-ul „Purge”, la label-ul francez Tripalium Corp.

Pe lângă activitatea sa discografică, Miruna Boruzescu a abordat și domenii conexe, compunând muzică pentru spectacolele de teatru Deșteptarea primăverii, după Frank Wedekind, în regia lui Charles Müller, Teatrul German de Stat din Timișoara, sau de dans conetmporan — Ritualia de Paul Dunca, la CNDB București, ori pentru rezidența de dans contemporan 441 la Trauma Bar, în Berlin.