Ascultând aer
2019-2022
Instalație sonoră multicanal, difuzoare, microfoane, lumini, text imprimat pe suporturi metalice, dimensiuni variabile
Drepturile aparțin artistei și Galeriei Neugerriem-Schneider
Locație: Comenduirea Garnizoanei Timișoara
Fuzionând textul și sculptura într-o instalație coregrafiată, în mișcare, lucrarea Listening Air (2019-2022) a lui Shilpa Gupta cuprinde cinci microfoane suspendate, fiecare contrabalansat de un corp de iluminat cu lumină slab, care orbitează prin galeria întunecată și printre vizitatori. Contrazicându-și conotațiile, microfoanele, transformate în difuzoare, fac audibile cuvinte care au rezonat în peisaje diverse, de la câmpuri de orez la păduri, străzi și universități. Lucrările includ, printre altele, o piesă a poetului pakistanez Faiz Ahmad Faiz, care a fost interpretat recent în campusurile din India, și un cântec activist italian, cântat inițial de femeile care muncesc în orezării, care a reînviat în ultimii ani, în timpul protestelor fermierilor din India. Un cântec de martir în limba gondi din centrul Indiei, vorbită în principal de marile comunități marginalizate din regiune, și o interpretare a unui text al poetului nigerian și activist de mediu Ken Saro-Wiwa exprimă speranța și creează un spațiu comun de audiție.
Împreună, ele tematizează speranța, rezistența, pasiunea și protestul, simpla lor existență fiind un semn de rezistență și perenitate. Constelația se întinde în dialect, geografie și epocă, interacționând cu spectatorii la nivel fizic și invitând la un act comun de audiție. Pentru Gupta, semnificația derivă din mișcare — într-un spațiu, între culturi sau între națiuni, fie ca intenție, fie ca necesitate —, care devine literală prin confruntarea lucrării. Percepția limbajului devine astfel o experiență fizică împărtășită, în care vizitatorii devin parte din coregrafia instalației, experimentând și reacționând la vocile înregistrate pe parcursul unei serii de mișcări — ale lucrării și ale publicului — și generând, în acest proces, interpretări noi, stratificate.
Bio
În practica sa multidisciplinară, Shilpa Gupta explorează structurile de putere, stratificarea socială, istoriile comune și modul în care acestea dictează fenomenele socio-politice. Munca ei se axează adesea pe modalitățile de transmitere a informațiilor și sentimentelor, cum ar fi cuvântul scris, vorbit sau cântat, și pe modurile în care această exprimare este împărtășită sau reprimată în mod sistematic. Cu un accent pe modul în care națiunile, culturile și identitățile sunt definite și autodeterminate, lucrările lui Gupta sunt preocupate atât de individ, cât și de colectiv, la scară locală și globală.
Shilpa Gupta a fost subiectul unor expoziții personale la muzee și instituții internaționale, printre care M HKA, Anvers; Dallas Contemporary, Dallas; Barbican Centre, Londra; Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (toate în 2021); YARAT Contemporary Art Space, Baku (2018); Bielefelder Kunstverein, Bielefeld (2017); Kunstnernes Hus, Oslo (2014); și Contemporary Arts Center, Cincinnati (2010). Lucrările lui Gupta au fost prezentate în cadrul Bienalei de Artă din Borås (2021), a 12-a Bienală din Gwangju (2018), a 58-a Bienală de la Veneția (2019) și a 8-a Bienală de Artă Contemporană din Berlin (2014). Este laureată a premiului GQ Cultural Provocateur Award (2019), a Premiului Bienal la Bienal De Cuenca, Ecuador (2011) și a Premiului Transmediale, Berlin (2004).
Gupta locuiește și lucrează în Mumbai.