Cercetători, cercetătoare
2023
Fotografii, cadre metalice
Spațiu public: Piața Sf. Gheorghe/Strada Praporgescu
Lucrarea reprezintă instalarea într-un spațiu public din centrul istoric al Timișoarei a șapte panouri fotografice, fiecare reprezentând cercetătoare și cercetători din institute științifice din oraș. În contextul mediatic contemporan, specializarea în știință din institutele de cercetare este cvasi-invizibilă. Lucrarea propune spre reflecție statutul științei și al cunoașterii raționale în societatea românească actuală, când bugetele de cercetare și inovație sunt extrem de mici, iar orele de științe din programa școlară a elevilor sunt tot mai puține.
Motivația alegerii acestui subiect ține de convingerea artistului că progresul științei și tehnologiei este primordial pentru dezvoltarea societății în România. Fotografiile documentare vor înfățișa cercetătoare și cercetători ce activează în Timișoara, în spațiile lor de muncă și creație științifică, și vor avea o estetică apropiată de jurnalism, impersonală, care va orienta privitorul către o lectură obiectivă a informației vizuale din imagini.
Bio
În proiectele sale artistice din ultimii ani, prin fotografie și filme video, Matei Bejenaru investighează materialitatea mediului fotografic și politicile de reprezentare în formatul documentar. Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice, fie dinamice, el aduce în prim-plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic.
Proiectele sale artistice au fost prezentate la Tate Modern Londra, Level 2 Gallery (2007), Bienala de la Taipei (2008), Bienala de la Atena (2013), Museum Europäischer Kulturen, Berlin (2015), Bozar Bruxelles (2018), Rezidența BRD Scena9 București (2022). Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada 2001-2011. Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector.
În perioada 2011-2012 a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal (Canada). Trăiește și lucrează la Iași.