EN

Andrei Irimia

17 februarie, 16:45
Palatul Culturii
Strada Mărășești 2
Accesul la Ceremonia de Gală se face doar pe bază de invitație. Nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va fi transmisă live pe TVR 1. Vă mulțumim pentru înțelegere și sperăm că veți găsi în programul Deschiderii Timișoara 2023 numeroase alte evenimente atractive de care să ne bucurăm împreună.

Compozitorul și pianistul român Andrei Irimia s-a născut în 1987, la Constanța. Cântă la pian de la vârsta de 8 ani și a studiat o mare varietate de stiluri muzicale în primele sale încercări muzicale.

Anii '90 au fost marcați de o creștere a utilizării înregistrărilor digitale, asociată cu utilizarea sintetizatoarelor, cu muzica synthpop și alte genuri electronice care prezintă instrumente netradiționale. A fost perioada în care Andrei a început să își creeze propriile lucrări și a început unele producții experimentale în care a abordat stiluri diferite. În cele din urmă a ieșit în public cu EP-ul său de debut Nuit Minimaliste în 2019, o lucrare de pian solo, un instrument care, potrivit lui, este instrument care mediază și materializează cel mai bine ideile și sentimentele prin care se conectează cu lumea. Andrei Irimia creează muzică neoclasică hipnotică, obsedantă și melancolică, iar materialul său de debut este un tribut adus melancoliei și nonșalanței muzicii minimaliste franceze. Melodiile sale delicate liniștesc sufletul în aceste vremuri tulburi și rezonează perfect cu publicul.

Acum, cu un profil în continuă creștere pe toate mediile de socializare, Andrei Irimia a devenit unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România. Compozițiile și interpretările sale live au emoționat profund mii de ascultători români, iar lucrările sale au fost incluse în mai multe coloane sonore (în scopuri de marketing), media, scurtmetraje și diverse proiecte corporatiste.

 

Thibault Solorzano (violoncel) s-a născut în 1992 în Angers, Franța. Inspirat și ghidat de mama sa, violonistă profesionistă, începe studiul violoncelului la vârsta de nouă ani și absolvă Conservatorul Regional din Angers în 2010. În aceasta perioadă studiază cu Philippe Muller și participă la masterclass-uri ale lui Jérôme Pernoo. Din 2013 începe să studieze la U.N.M.B la clasa de violoncel lui Marin Cazacu și Răzvan Suma (Licența 2017, Master 2019) și cântă cu Violoncellissimo. A colaborat și a concertat în numeroase orașe din țară. Totodată, este laureat al concursurilor „Paul Constantinescu” 2016 – Premiul al II-lea 2, 2013 – Premiu Special; „Mihail Jora” 2015, Premiul al III-lea. Din anul 2021 cântă alături de Filarmonica Mihail Jora Bacău.

 

Răzvan Laurenţiu Păun (vioară) și-a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Muzică “Tudor Ciortea”, Brașov, sub îndrumarea doamnei profesor Mireanu Maria. În perioada 2004-2016 a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care: Premiul I – Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală – Ploiești; Premiul I la concursul „W.A Mozart” – Târgoviște; Premiul I la concursul „Dan Cumpătă”. A susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov, și a participat la mai multe schimburi de experiență internaționale cu orchestra din Bilbao (Spania). De-a lungul anilor a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu-Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (SUA); dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei Europene de Tineret); maeștrii dirijori: Tiberiu Soare, Horia Andreescu, Ciprian Țuțu, Steffen Schlandt, Verona Maier Ladislau Csendes. În prezent, Răzvan Laurențiu Păun este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, și masterand în cadrul aceleiași instituții.

 

Abel Chircă are 25 ani și a îndrăgit vioară de la vârsta de 6 ani. A studiat vioara la Colegiul Național de Artă Ion Vidu Timișoara, apoi a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică București. Este membru al Ansamblul Kamerata Stradivarius din anul 2017. De-a lungul carierei sale a cântat alături de numeroase orchestre europene și a avut colaborări cu filarmonici din București, Ploiești, Bacău, Brașov, Râmnicu-Vâlcea sau Pitești. Acum este angajat la Filarmonica Banatul din Timișoara.


Spectacol