EN

Lajkó Félix & Vołosi

19 februarie, 18:00
Filarmonica Banatul
Bd. Constantin Diaconovici Loga 2
Accesul în sală se face de la ora 18:00
În deschidere: Irina Sârbu & band

Lajkó Félix s-a născut în 1974 în Bačka Topola (maghiară: Topolya, sârbă: Бачка Топола), un oraș din regiunea multietnică și multiculturală Voivodina din Serbia de astăzi. Lajkó a părăsit liceul muzical din Subotica în clasa a 10-a pentru a merge la Budapesta cu o vioară împrumutată și a devenit membru al Cvartetului Dresch. De atunci face naveta între Budapesta și Subotica, reprezentând și conectând cultural Ungaria și regiunea sa natală Voivodina.

Adesea numit Violonistul Diavolului sau copil minune, odată ce se află pe scenă cu un instrument – fie că este vorba de vioară sau de țiteră – Lajkó este capabil să facă orice și să-și conducă publicul într-o lume care se deschide doar pentru cei născuți cu un talent special. Indiferent de ceea ce încearcă să facă sau de cine i se alătură pe scenă, rezultatul final este întotdeauna un amestec muzical instinctiv și visceral.

„Muzica mea se bazează în esență pe sensibilitatea și variabilitatea instrumentului meu. Nu cânt o muzică așa-zis de stil nou; am doar felul meu de a improviza și de a compune. Nu fac diferențe între stiluri și tendințe muzicale; cânt deopotrivă folk, clasic, rock, blues, jazz și melodii improvizate. În momentul de față aș descrie muzica mea ca fiind metal sentimental.”

Lajkó a cântat împreună cu un număr mare de trupe și muzicieni cunoscuți, precum celebrul violonist de origine română Alexander Bălănescu sau trupa Vołosi din Polonia. Muzica sa a captivat publicul în Tokyo, Amsterdam, Berlin, Bratislava, Praga, Budapesta, Brașov, Belgrad, Sarajevo, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Veneția, Verona, Edinburgh, Londra, Tallinn, München, Viena sau New York.

 

***

Povestea Vołosi a început în 2010, când violonistul Krzysztof Lasoń și violoncelistul Stanisław Lasoń au întâlnit interpreți tradiționali incredibil de talentați în inima Munților Carpați. În toți acești ani, VOŁOSI și-a creat propriul lor stil autentic, care sfidează orice definiție: dinamic, plin de pasiune și foarte sofisticat în același timp.

Au susținut mai mult de 700 de concerte în 34 de țări din întreaga lume, fiind găzduiți de cele mai prestigioase festivaluri și locații: Wiener Konzerthaus (Austria), Rainforest World Music Festival (Malaezia), Sori Festival (Coreea de Sud), City Theater, Brugge (Belgia), Gala Stockholm Water Prize (Suedia), Hamamatsu World Music Festival (Japonia), CaixaForum (Spania), Colours of Ostrava (Cehia), Urkult (Suedia), Mission Folk Music Festival (Canada), TFF Rudolstadt (Germania), Shenzhen Music Festival (China), Dranouter (Belgia), O. Z.O.O.R.A. (Ungaria), gala de deschidere WOMEX 2017 (Polonia), Universo Assisi (Italia), United Islands (Republica Cehă), Glatt&Verkehrt (Austria), Arts Festival of North Norway, Songlines Encounters (Marea Britanie), WOMAD (Marea Britanie).

Au câștigat Marele Premiu la New Tradition Festival, Czech Music Crossroads Festival și Svetozar Stracina EBU Festival pentru cea mai bună compoziție europeană de world music 2011. VOŁOSI a cântat în cadrul WOMEX 2014 și la ceremonia de deschidere a WOMEX 2017, la Stockholm Water Prize Gala pentru Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, pentru șefii de stat din Polonia, Olanda, Belgia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina, Letonia, Bulgaria și Israel. CD-ul lor cu Lajkó Félix s-a clasat pe locul 2 în World Music Charts Europe, locul 1 în Balkan World Music Chart și a primit un titlu de „Songlines Best Album 2019”.


Spectacol