EN

Tarek Atoui

18 februarie, 21:15
Sinagoga din Cetate
Strada Mărășești 6
Acces gratuit cu rezervare [Sold out]

Tarek Atoui creează un performance unic pentru Sinagoga din Timișoara pe baza înregistrărilor realizate de acesta pe teren în porturi, în cadrul proiectului său Water’s Witness. Combinând prelucrarea lemnului cu ingineria electronică și programarea, Atoui construiește pentru această ocazie un instrument special, la care va cânta pentru prima dată la Timișoara. Acest instrument se va compune dintr-o serie de cutii de stejar și lemn de tec interconectate, care comunică în același timp cu multe alte instrumente construite de Atoui, gândite ca sisteme de apă și aer.

La Sinagoga din Cetate, publicul se va așeza circular în jurul lui Atoui și va fi invitat ca pe parcursul spectacolului să se plimbe prin încăpere.
Performance-ul lui Tarek Atoui face parte din expoziţia Chronic desire – Sete cronică.
Durată: 1 oră și 15 min

Tarek Atoui este un artist și compozitor născut în Beirut, care trăiește și lucrează în Franța. Munca sa are la bază performance-ul și explorează modurile în care sunetele pot fi percepute și cu alte organe de simț decât urechea, precum și felul în care sunetul acționează ca un catalizator pentru interacțiunea umană și ca un element de definire a raportării la parametrii sociali, istorici sau spațiali. De obicei, lucrările sale au ca punct de pornire ample cercetări antropologice, etnologice, muzicologice sau tehnice, al căror rezultat este realizarea unor instrumente, camere de audiție, performance-uri sau workshop-uri. Atoui și-a prezentat lucrările în întreaga lume la Bienala Sharjah din Emiratele Arabe Unite (2009 și 2013); dOCUMENTA 13 – Kassel, Germania (2012); a 8-a ediție a Bienalei din Berlin (2014); Tate Modern, Londra (2016); CCA NTU, Singapore (2017); Garage Moscow (2018); a 58-a Expoziție Internațională de Artă din cadrul la Biennale di Venezia (2019), Okayama Art Summit 2019, Sharjah Art Foundation (2020), muzeul Fridericianum (2020), Pinault Collection (2021).  În 2007 a fost numit co-director artistic al studiourilor STEIM, iar în 2016 a primit aceeași funcție în cadrul Bergen Assembly, o trienală de artă contemporană din Norvegia. Este câștigătorul premiului Suzanne Deal Booth / FLAG Art Foundation Prize 2020.
În prezent, Tarek Atoui trăiește și își desfășoară activitatea la Paris, Franța.


Spectacol