EN
19 februarie, 11:00

Adriana Babeți – 256 de romane pentru Europa Centrală

Librăria La Două Bufnițe
Adresă
Piața Unirii 11
Organizator
Universitatea de Vest Timișoara
Finanțat de
Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte

256 de romane scrise în 14 limbi de 197 de autori din Europa Centrală. Acesta e bilanţul Dicţionarului nostru, al unei echipe care numără peste 70 de membri. Și aceasta e tema întâlnirii noastre: de ce Dicționarul romanului central-european din secolul XX, un produs intelectual unic, a apărut la Timișoara? Vor da răspuns întrebării într-o dezbatere pasionantă importanți scriitori, critici literari și traducători români, polonezi, germani, maghiari, cehi, sârbi, slovaci.

Adriana Babeți este profesor emerit al Universităţii de Vest din Timișoara și profesor asociat la Universitatea din București, unde predă literatură comparată; este redactor la revista Orizont. A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). Dintre volumele publicate: Femeia în roşu (1990, împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu, carte ajunsă la cea de-a şasea ediţie şi inclusă în manualele de literatură pentru liceu); Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997); Dilemele Europei Centrale (1998); Arahne şi pînza (2002); Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004); Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Université de Paris IV – Sorbonne, 2007); Amazoanele. O poveste (2013), Dicționarul romanului central-european din secolul XX (coordonare, 2022). Volumele sale au primit numeroase premii naționale, iar activitatea i-a fost distinsă cu Ordinul de cavaler al Artelor și Literelor al Republicii Franceze, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Președinția României, cu titlul de cetățean de onoare al Timișoarei. De asemenea, pentru activitatea sa academică și didactică a fost recompensată cu importante premii naționale și internaționale.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.


Idei