EN
Victor Brauner, Stable instable, plai ne de Théus, 1942. Achat de l’Etat français, 1951. ©ADAGP ©Centre Pompidou, Paris
17 februarie

 – 

28 mai

Victor Brauner: invenții și magie

Muzeul Național de Artă Timișoara
Adresă
Piața Unirii 1
Vernisaj
17 februarie, 16:00–18:00
Curatoare
Camille Morando
Co-organizatori
Centre Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din România
Finanțat de
Consiliul Județean Timiș

Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat, în anii 1920, ca figură emblematică a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 se mută definitiv la Paris. Tot atunci, artistul pierde accidental un ochi și, pentru că se pictase cu mai mulți ani în urmă într-un autoportret cu ochi enucleat, devine „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții.

Expoziția retrospectivă își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional. Aducerea lui Brauner în ţara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi aceste „premoniții” pentru prima dată.

Curatoarea expoziției, Camille Morando – director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la École du Louvre – a selectat peste 100 de tablouri, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga activitate artistică a lui Brauner. Expoziția include și un împrumut excepțional de peste 50 de lucrări de la Centre Pompidou.

Deschidere publică pe data de 17 februarie, între orele 16:00 și 18:00.


Arte