Proiectul Fluid Memory al artistei Ioana Vreme Moser reflectă înapoi la o tehnologie digitală care nu necesită multe resurse pentru a funcționa, doar simpla materie fluidă ghidată de fenomene naturale.
Această sculptură sonoră kinetică reprezintă o memorie de computer construită din sticlă și apă sărată. În interiorul circuitului de sticlă operațiunile de 1 și 0 devin vizibile, aproape tangibile pentru public. Apa sărată se transformă într-un material programabil. În nucleu, 3 elemente Flip-Flop se influențează reciproc într-o cascadă formând un Registru de Schimb Fluidic, odată declanșate, aceste aranjamente logice booleene efectuează, pe rând, câte un proces: își amintesc condițiile de curgere a apei, prezentând proprietăți care echivalează cu memoria. Pe măsură ce fluxurile de apă-date se acumulează în bobina de sticlă-cupru configurată ca transductor, apar sunete subtile, indicând în ritmurile lor activitatea memoriei.
Fluid Memory reflectă asupra anatomiei discrete a computerelor moderne și asupra iubirii noastre arzătoare pentru ele. Afișează o mașinărie anacronică care funcționează cu nereguli naturale, deplasând hardware-ul electronic la o geometrie umană. Morfologia acestei mașini este desenată după o ramură obscură a tehnologiei digitale: Fluidică.
Proiectul reasamblează forme din trecut pentru a imagina o tehnologie alternativă pentru viitor.
Evenimentul este organizat de SIMULTAN.org ca parte a proiectului Progres. Schimbări de paradigmă, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, cu susținerea a Tangible Music Lab din Linz.
de Ioana Vreme Moser